Skip to main content
| Βλάχου Δέσποινα | Σενάρια χρήσης διαδραστικών συστημάτων

Σήμερα Μιλάμε για την Υγεία…Διαδραστικά!

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία για στοχασμό, ενημέρωση και δράση. Σε έναν κόσμο όπου οι προκλήσεις της υγείας εξελίσσονται και συχνά αφορούν ολοένα και νεότερες ηλικίες, η καλλιέργεια υγειονομικής παιδείας από μικρή ηλικία είναι επιτακτική.

📊 Τι λένε τα στατιστικά στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το δελτίου τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ, 2021), το 98,1% των παιδιών ηλικίας 2-14 ετών δηλώνει πολύ καλή ή καλή υγεία, όμως το 37,5% είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με τα υψηλότερα ποσοστά (43%) να καταγράφονται στις ηλικίες 5-7 ετών. Παράλληλα, 15,2% των παιδιών 5-14 ετών εμφανίζουν συχνά άγχος ή ανησυχία, ενώ 6,7% αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Στους ενήλικες, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ (2023), 1 στους 4 (24,9%) ζει με χρόνιο πρόβλημα υγείας ή πάθηση, με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο (27%) από τους άνδρες (22,6%). Επιπλέον, το 15,8% αντιμετωπίζει δυσκολίες στη μετακίνηση, ενώ το 11,6% αναφέρει προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης. Όσον αφορά τη σωματική διάπλαση, το 12,2% του ενήλικου πληθυσμού είναι παχύσαρκο και το 42,7% υπέρβαρο.

Ακόμα, σημαντικές ανισότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας παρατηρούνται, ειδικά για άτομα με αναπηρία, καθώς το 32,6% αναφέρει ανικανοποίητες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης. Την ίδια στιγμή σε επίπεδο Ε.Ε. το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 7,4% (Ε.Σ.Α.με Α., 2024).

Παράλληλα, οι μη μεταδοτικές νόσοι, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και διαβήτης, είναι υπεύθυνες για το 80% του φορτίου νοσηρότητας στην ΕΕ και αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2025).

Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενίσχυση της ενημέρωσης και της πρόληψης στον τομέα της υγείας.​ Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου μας υπενθυμίζει τη σημασία της υγείας ως θεμέλιο για μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη και την ενημέρωση.

👩🏫 Η εκπαίδευση για την υγεία ξεκινά στην τάξη

Από τη διατροφή και την άσκηση, μέχρι την ψυχική ευεξία και την πρόληψη ασθενειών, οι μαθητές χρειάζονται ενημέρωση, κατανόηση και εσωτερίκευση καλών πρακτικών. Κι εδώ, εσείς παίζετε τον πιο καθοριστικό ρόλο. Η τεχνολογία μπορεί να γίνει ο πιο δυνατός σας σύμμαχος.

💡 Η τεχνολογία ως γέφυρα γνώσης και εμπειρίας

Η προσέγγιση της υγείας μέσα στην τάξη δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε θεωρητικές αναφορές ή απλές συζητήσεις. Οι εκπαιδευτικοί, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, μπορούν να εμπνεύσουν τους μαθητές να κατανοήσουν θέματα όπως η υγιεινή διατροφή, η ψυχική υγεία, η άσκηση, η αποφυγή των καταχρήσεων και η πρόληψη ασθενειών. Μέσω εφαρμογών, όπως το mozaBook, το Note, το Airclass και το Share, η υγεία μπορεί να γίνει αντικείμενο ουσιαστικής μάθησης, όπου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τη γνώση μέσω μιας διαδραστικής, οπτικοακουστικής εμπειρίας.

📱 Ιδέες για δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με χρήση τεχνολογίας

  1. Δημιουργία ψηφιακής αφίσας: Οι μαθητές αξιοποιούν εφαρμογές, όπως το mozaBook και το Note, για να δημιουργήσουν ενημερωτικές αφίσες για ζητήματα υγείας, όπως η διατροφή, η ψυχική υγεία,  με χρήση εργαλείων των εφαρμογών.

  2. Εικονική «ξενάγηση» στο ανθρώπινο σώμα: Μέσα από τα διαδραστικά 3D μοντέλα και ψηφιακά μαθήματα του mozaBook, οι μαθητές ανακαλύπτουν την ανατομία του ανθρώπινου σώματος, κατανοούν τον τρόπο που λειτουργούν τα συστήματα του οργανισμού, όπως το κυκλοφορικό και το πεπτικό, και γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι ιοί καθώς και παθήσεις, όπως η ωτίτιδα, η καρδιακή προσβολή, η σκωληκοειδίτιδα, κ.α.

  3. Quiz γνώσεων: Ψηφιακά εργαλεία, όπως το εργαλείο «Άσκηση» του mozaBook, παρέχουν έτοιμα πρότυπα για τη δημιουργία διαδραστικών κουίζ. Μπορείτε να δημιουργήσετε κουίζ σχετικά με θέματα υγείας, και να καλέσετε τους μαθητές να απαντήσουν σε αυτά, ατομικά ή σε ομάδες, ενθαρρύνοντας τη φιλική άμιλλα και την ενεργή συμμετοχή. Στην περίπτωση που υπάρχουν σχολικά τάμπλετ, ιδιαίτερα αποτελεσματική για την ενίσχυση της εμπλοκής των μαθητών είναι και η εφαρμογή Airclass, μέσω της οποίας οι μαθητές μπορούν να ψηφίζουν τη σωστή απάντηση ή να την πληκτρολογούν.

  4. Ένταξη «κινητικών διαλειμμάτων» στο μάθημα: Παρουσιάστε προσομοιώσεις για τις μεταβολές του μυοσκελετικού συστήματος και για τον ρόλο που διαδραματίζει η σωστή στάση του σώματος και η άσκηση, και ενθαρρύνετε τους μαθητές να συμμετέχουν στα μικρά «κινητικά διαλείμματα» στο μάθημα. Ένα τέτοιο διάλειμμα μπορεί να είναι ταυτόχρονα εκπαιδευτικό και αναζωογονητικό.

  5. Συζητήσεις και Παιχνίδια Ρόλων για την ψυχική υγεία: Προβάλετε μέσω της διαδραστικής οθόνης βίντεο που αναδεικνύουν θέματα όπως το άγχος και η αυτοεκτίμηση και ανοίξτε διάλογο με τους μαθητές. Σχεδιάστε σενάρια για παιχνίδια ρόλων που θα βοηθήσουν τους μαθητές να αναγνωρίζουν συναισθήματα όπως το άγχος, ο θυμός και η λύπη, και να εξασκηθούν σε στρατηγικές διαχείρισής τους.

  6. Εργασία σε ομάδες: Χωρίστε τους μαθητές σε ομάδες και αναθέστε τους project σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές, τις εξαρτήσεις κ.α. Καλέστε τους μαθητές να μοιραστούν το αποτέλεσμα της εργασίας τους με τους συμμαθητές τους, αξιοποιώντας την εφαρμογή Share.

🌱 Εκπαιδευτικοί ως φορείς αλλαγής

Η τεχνολογία από μόνη της δεν φτάνει. Εσείς είστε το κλειδί. Η ενσυναίσθηση, το πάθος για γνώση και η προθυμία να πειραματιστείτε με νέα μέσα, μετατρέπουν την εκπαίδευση σε δύναμη ζωής. Το mozaBook και άλλα παρόμοια εργαλεία απλώς σας δίνουν τα μέσα για να το κάνετε πιο αποτελεσματικά.


Μοιραστείτε το στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα