Skip to main content
| Μπακογιάννη Βασιλική | Σενάρια χρήσης διαδραστικών συστημάτων

Οι θετικές επιστήμες μέσα από τρισδιάστατα μοντέλα του Mozabook

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Mozabook ήρθε για να αλλάξει ριζικά την εκπαιδευτική διαδικασία και να προσφέρει νέες δυνατότητες τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο μαθητικό κοινό. Διαθέτοντας τεράστια γκάμα από πολυμέσα, μεταξύ άλλων τετραψήφιο αριθμό από τρισδιάστατα μοντέλα, το Mozabook μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ένα πολύ σημαντικό του πλεονέκτημα είναι η παραστατικότητα και η ακρίβεια αυτών των μοντέλων, που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του φυσικού κόσμου.

Ας εξετάσουμε λοιπόν μερικά παραδείγματα χρήσης τρισδιάστατων μοντέλων στις θετικές επιστήμες.

 

 Αστρονομία

Η επιστήμη της Αστρονομίας εξιτάρει μικρούς και μεγάλους, διεγείροντας την φαντασία και το ενδιαφέρον τους για το Διάστημα και το Σύμπαν. Όλα τα ουράνια σώματα μοιάζουν μακρινά, άπιαστα και ταυτόχρονα μαγευτικά στα μάτια των νεαρών μαθητών και μαθητριών. Μέσα από την εφαρμογή Mozabook και την πληθώρα εικόνων και μοντέλων τα παιδιά μέσα από πιστές αναπαραστάσεις μπορούν, για παράδειγμα, να μάθουν για τους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος, να ταξιδέψουν από τον διαστημικό σταθμό μέχρι τους μακρινούς γαλαξίες, να ρίξουν μία προσεκτική ματιά στη δημιουργία και την εξέλιξη του πλανητικού συστήματος στα χρόνια αλλά και στον τρόπο που σχηματίζεται το Σέλας.

astro

Εικόνα 1. Μερικά είδη ουράνιων σωμάτων (Αριστερά), Τα πρώτα στάδια του πλανητικού συστήματος (Δεξιά)

       Βιολογία

Η Βιολογία είναι η επιστήμη η οποία εξηγεί τον τρόπο που λειτουργούν και αναπτύσσονται οι ζωντανοί οργανισμοί. Μέσα από την εφαρμογή Mozabook οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να εξερευνήσουν τον μικρόκοσμο, κατανοώντας καλύτερα το DNA, τα διαφορετικά είδη κυττάρων και τις λειτουργίες τους αλλά και διάφορους μηχανισμούς όπως η φωτοσύνθεση. Ακόμη, μπορούν να αναζητήσουν διάφορα μοντέλα σχετικά με ζώα που κατοικούν στον πλανήτη (πχ αμερικανικός βίσωνας, ευρωπαϊκός λαγός) αλλά και με εκείνα που έχουν εξαφανιστεί (πχ Στεγόσαυρος, Τυραννόσαυρος Ρεξ,  Μαμμούθ) μαθαίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για αυτά και την ανατομία τους. Επίσης, εντυπωσιακά είναι τα μοντέλα για το ανθρώπινο σώμα που αναπαριστούν τόσο συστήματα (πχ αναπνευστικό, καρδιαγγειακό) όσο και μεμονωμένα όργανα (πχ μάτι, καρδιά).

biol

Εικόνα 2. Ευκαρυωτικό κύτταρο (Αριστερά), Καρδιαγγειακό σύστημα (Δεξιά)

       Φυσική

Με την εκπαιδευτική εφαρμογή Mozabook, η Φυσική μπορεί να ζωντανέψει μπροστά στα μάτια των παιδιών. Προσφέρει τη δυνατότητα να επισκεφτούν τα εργαστήρια διάσημων επιστημόνων, να δουν τα πειράματά τους και να μάθουν για τις ανακαλύψεις τους. Μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο των ταλαντώσεων και των διαφόρων ειδών κυμάτων, να διερευνήσουν το φαινόμενο Ντόπλερ, τις δυνάμεις και την επιφανειακή τάση. Μέσα από τρισδιάστατα μοντέλα που σχετίζονται με την ενέργεια και τον ηλεκτρισμό, μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τους κεραυνούς, τον τρόπο λειτουργίας των ηλιακών και αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, ενώ εξερευνώντας την ατμοσφαιρική κίνηση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μπορούν να κατανοήσουν τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στον πλανήτης μας.

phys

Εικόνα 3. Κεραυνός (Αριστερά), Δυνάμεις (Δεξιά)

       Χημεία

Με τα τρισδιάστατα μοντέλα της εκπαιδευτικής εφαρμογής Mozabook, οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να «περιπλανηθούν» στον μικρόκοσμο, εξερευνώντας μια ποικιλία θεμάτων στον κόσμο της Χημείας. Μπορούν να μελετήσουν τη δομή των μορίων (πχ άζωτο ή διοξείδιο του άνθρακα) και να εξερευνήσουν τα ιόντα (πχ νιτρικό). Επίσης, μπορούν να εμβαθύνουν στον κόσμο των οργανικών ενώσεων, να μελετήσουν οξέα (πχ ανθρακικό) και βάσεις (πχ  αμμωνία), να δουν πιστή αναπαράσταση μιας αλυσιδωτής αντίδρασης και ενός ομοιοπολικού δεσμού αλλά και φαινομένων όπως η τήξη, η πήξη και ο βρασμός.

chem

Εικόνα 4. Βρασμός (Αριστερά), Χημική αντίδραση (Δεξιά)

       Γεωλογία

Η εκπαιδευτική εφαρμογή Mozabook μπορεί να μετατρέψει τη διδασκαλία γεωλογικών φαινομένων σε μία διαδραστική και διασκεδαστική διαδικασία βοηθώντας τα παιδιά να τα κατανοήσουν καλύτερα. Για παράδειγμα, μπορούν να κατανοήσουν τον τρόπο δημιουργίας των σεισμών και να ανακαλύψουν τον μηχανισμό που οδηγεί στη δημιουργία ενός τσουνάμι. Επιπλέον, μπορούν να κάνουν μια ενδιαφέρουσα «βουτιά» στο εσωτερικό της Γης για να εξερευνήσουν τη δομή της και να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβει, ενώ μπορούν να μελετήσουν τη διαστρωμάτωση των Ωκεανών και να κατανοήσουν τη σημασία της για τη γεωλογική ιστορία της Γης.

geo

Εικόνα 5. Τσουνάμι (Αριστερά), Το εσωτερικό της Γης (Δεξιά)

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τις διαθέσιμες τρισδιάστατες απεικονίσεις της εκπαιδευτικής εφαρμογής Mozabook. Είναι φανερό, πως η εκπαιδευτική εφαρμογή Mozabook μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην διεξαγωγή των μαθημάτων. Η οπτικοποίηση των εννοιών και των φαινομένων μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά στην καλύτερη κατανόησή τους, αλλά και στην ενθάρρυνση τους να ακολουθήσουν το μονοπάτι των θετικών επιστημών.

Μήπως ήρθε η ώρα να ενσωματωθεί για τα καλά στην εκπαιδευτική διαδικασία;


Μοιραστείτε το στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα